ΤΑ ΠΑΤΟΚΟΡΦΑ
BOTTOP
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Η ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ
875 αναγνώστες
Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010
08:14

Οι traders χρησιμοποιούν πάμπολλους Τεχνικούς Δείκτες με άπειρους συνδυασμούς. Πολλοί από αυτούς είναι αρκετά εξεζητημένοι και η online παρακολούθησή τους γίνεται με τη βοήθεια Η/Υ. Όμως υπάρχει μια παγκόσμια μέθοδος που μπορεί να συνδυαστεί με κάθε Τεχνική Μελέτη :
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ !!!
Το Διάβασμα της Ταινίας θα πρέπει να είναι η βάση κάθε Τεχνικής Μελέτης για ένα και απλό λόγο:  Οι εξεζητημένοι Τεχν. Δείκτες, που βασίζονται σε πολύπλοκους υπολογισμούς, τείνουν να «καμουφλάρουν»  την πραγματικότητα του σεναρίου που εξελίσσεται στο ταμπλό.
Το Διάβασμα της Ταινίας οδηγεί τον trader στη ρίζα της κίνησης της μετοχής, επιτρέποντάς του να δει στην πράξη τις δυνάμεις της αγοράς και να κρίνει ποια δύναμη επικρατεί ανά πάσα στιγμή. Μας ανοίγει  ένα παράθυρο, μέσα από το οποίο μπορούμε να δούμε τι θέλουν να κρύψουν οι άλλοι traders και κατόπιν μας επιτρέπει να διαχωρίσουμε την αλήθεια από αυτό που φαίνεται στο ταμπλό.
 Το καλύτερο παράδειγμα για αυτό είναι το : «Στη φήμη αγοράζω, στο γεγονός πουλάω». Το Διάβασμα της Ταινίας μας δείχνει το πώς και το γιατί συμβαίνει αυτό. Αυτό μας λέει πότε να περιμένουμε μη συμβατική κίνηση στην τιμή της μετοχής και πώς να την εκμεταλλευθούμε.
 
Το Διάβασμα της Ταινίας αφορά δύο κατηγορίες trader :
α) Το «έξυπνο χρήμα»     και
β) τον «Όχλο».
 Το Διάβασμα της Ταινίας μας επιτρέπει να δούμε τι κάνει ποιος, ΤΩΡΑ … και αυτό γίνεται με την παρατήρηση της Τιμής και του Όγκου.
Βέβαια η Ταινία δεν μας λύνει όλες τις απορίες μονομιάς, ούτε και κανένας άλλος τεχνικός Δείκτης,  μιας και η αγορά δεν έχει μια και μόνο απάντηση στις απορίες μας. Διαφορετικά, η απάντηση θα είχε ήδη δοθεί και η αγορά δεν θα υφίστατο πλέον, μιας και δεν θα υπήρχε τρόπος να αλλάξει η τιμή μιας μετοχής αν οι συναλλασσόμενοι ήξεραν την ακριβή επικρατούσα κατάσταση. Επιπλέον, κάθε απόλυτη μέθοδος, όταν ανακαλυφθεί, δεν μπορεί να μείνει κρυφή για πολύ.
 
Τι κάνει το Διάβασμα της Ταινίας;
Φέρνει τις πιθανότητες με το μέρος μας, καθώς μας αφήνει να διαβάσουμε την αλήθεια  βάζοντας όσο το δυνατόν λιγότερους «διερμηνείς» ανάμεσα σε εμάς και την πραγματικότητα.
Μας αφήνει να αναπτύξουμε άποψη για την αγορά αποκομμένη από συναισθηματισμούς και  «πληροφορίες», μιας και βασιζόμαστε μόνο στο τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά ΤΩΡΑ και μας αφήνει παγερά αδιάφορους απέναντι στις συναισθηματικά σχηματισμένες απόψεις που πιθανόν να  είναι σωστές ή λάθος, αλλά οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
 

ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ Η ΤΑΙΝΙΑ;
 
Κάντε το πρώτο βήμα και απομνημονεύστε επίπεδα – κλειδιά στα αγαπημένα σας διαγράμματα. Κατόπιν παρατηρήστε προσεκτικά την Ταινία όταν η τιμή πλησιάζει αυτά τα επίπεδα, μιας και εκεί ενεργοποιούνται οι μεγάλες εντολές και οι διακυμάνσεις. Παρατηρείστε πώς αντιδρά η Ταινία και προσπαθήστε να προβλέψετε αναστροφές-κλειδιά ΠΡΙΝ από τους υπόλοιπους.
 
Yπάρχουν τρία Επίπεδα Ταινίας (=”ticker”), το καθένα από τα οποία δείχνει:
Α) Τρέχουσα Τιμή μετοχής, όγκος τρέχουσας πράξης (π.χ. τηλεοπτικό ticker)
Β) Τρέχουσα Τιμή Μετοχής, όγκος Τρέχουσας πράξης, Τωρινή προσφορά, Τωρινή ζήτηση. (π.χ. Origin κ.ά.)
Γ) Όλες τις καταχωρημένες εντολές στο σύστημα (τεμάχια προσφοράς-ζήτησης και τιμή) (π.χ. Σύστημα Oasis, Χρηματιστηριακοί Εκπρόσωποι, Market Makers κλπ).
Πριν δούμε την Ταινία όμως, ας ρίξουμε μια ματιά τριγύρω:
Τι ώρα είναι;
Ποια η ψυχολογία της αγοράς;
Ποια τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μετοχής;
Ποια τα σημεία στήριξης-αντίστασης;
Ποιοι οι μέσοι όγκοι ημέρας;
όλα αυτά επηρεάζουν τις πραγματοποιούμενες πράξεις.
 
Ένα να έχετε στο μυαλό σας:
 Το προσοδοφόρο διάβασμα της Ταινίας βασίζεται σε ένα βασικό μηχανισμό:
 Οι Market Makers χρησιμοποιούν το γεγονός ότι βλέπουν όλες τις καταχωρημένες εντολές, για να κινήσουν την αγορά προς την κατεύθυνση που υπάρχει ο μεγαλύτερος όγκος εντολών. Με κινήσεις που αποτελούν πλέον ρουτίνα θα χειραγωγήσουν τα συναισθήματα των επενδυτών ενάντια στην πραγματικότητα για να τους πετάξουν έξω από το παιχνίδι.
ΟΛΟΙ οι Market Makers έχουν το ένα μάτι στο ταμπλό και το άλλο στους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά. Περίοδοι που γίνονται χαμηλοί όγκοι παρέχουν τις καλύτερες ευκαιρίες για να εκμεταλλευθούν σημεία κλειδιά (π.χ.  περιοχές εντολών stop-loss) με πολύ χαμηλούς όγκους ή για να δουν πόσο ενδιαφέρον μπορούν να ελκύσουν πλησιάζοντας σημαντικά επίπεδα στήριξης-αντίστασης.
Αν και η κάθε μετοχή κινείται με το δικό της τρόπο, οι “συναισθηματικές” κινήσεις μιας μετοχής γίνονται με πανομοιότυπο τρόπο. Η τιμή θα κινηθεί απότομα προς την κατεύθυνση της ώθησης, αλλά θα σταθεί και θα δοκιμάσει την προσφορά και τη ζήτηση με σύντομες διορθώσεις. Αυτές οι κινήσεις ενάντια στην τάση αποτελούν την αληθινή πρόκληση για τους αναγνώστες της Ταινίας. Ο όγκος μπορεί να στεγνώσει από στιγμή σε στιγμή χωρίς εμφανή αιτία και να παγιδεύσει τους traders (μέσα ή έξω) με ένα απότομο γύρισμα.
 
Το να ερμηνεύσει κάποιος την προσφορά και τη ζήτηση απαιτεί γνώσεις πέρα από το απλό διάβασμα της Ταινίας. Αυτό το σύστημα απεικόνισης της τρέχουσας προσφοράς και ζήτησης «συστέλλεται» και «διαστέλλεται» αποκρινόμενο στις συνθήκες της αγοράς. Π.χ. αν η τιμή προσφοράς απέχει σημαντικά από την τιμή ζήτησης, οι περισσότερες πράξεις  αποτελούν «θόρυβο» και δεν έχουν καμία κατευθυντήριο αξία. Αν και οι «κυνηγοί κεφαλών» (= “scalpers”) εκμεταλλεύονται τέτοιες περιπτώσεις  για να βγάλουν γρήγορα κέρδη, οι τεχνίτες traders πρέπει να περιμένουν στη γωνία. Σύντομα ξεπηδούν σημαντικά σήματα αγορών ή πωλήσεων και τους αποδίδουν σημαντικότερα κέρδη από ό,τι στους “scalpers”.
Υπάρχουν 6 στοιχεία που βοηθούν την πρόβλεψη της τιμής σε περιόδους μεγάλου “spread” μεταξύ προσφοράς και ζήτησης:
1) ισχυρή ζήτηση,
2) ουδέτερη ζήτηση,
3) αδύναμη ζήτηση,
4) αδύναμη προσφορά,
5) ουδέτερη προσφορά,
6) ισχυρή προσφορά.
Αν ακολουθήσετε την Ταινία έχοντας αυτά τα 6 στο μυαλό σας, σύντομα θα αποκτήσετε πρόσβαση σε εκπληκτικά βραχυπρόθεσμα δεδομένα ορμής. Όταν οι συνθήκες δημιουργούν αστάθεια, το spread μεγαλώνει και οι τιμές προχωρούν χωρίς όγκο. Αν και αυτού του είδους η κίνηση σπάει νεύρα, παρέχει ταυτόχρονα τις μεγαλύτερες πιθανότητες κέρδους που θα συναντήσει ενδοσυνεδριακά ο trader.
 
Αν και η αγορά θα αποφασίσει τελικά την κατεύθυνση της τιμής, οι Market Makersέχουν στα χέρια τους το “Κατάστιχο”. Εκεί μέσα βρίσκονται ΟΛΕΣ οι εντολές stop loss ή stop profit, ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, με τους όγκους τους!!! Έχουν δηλαδή ένα πλεονέκτημα σαν αυτό της Ταινίας Γ’ επιπέδου, το οποίο δεν θα διστάσουν να το χρησιμοποιήσουν όταν η αγορά δεν πιέζεται από μόνη της προς κάποια κατεύθυνση, για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος ΤΟΥΣ.
Για τον trader που είναι έτοιμος να αγοράσει, δύο είναι οι πολλά υποσχόμενες συνθήκες:
α) ουδέτερο-αρνητική προσφορά-ζήτηση με χαμηλούς όγκους
β) εξαιρετικά αρνητική προσφορά-ζήτηση με υψηλούς όγκους.
Στις ουδέτερες αγορές το ρευστό περιμένει στη γωνία για την ευκαιρία και η τιμή φεύγει απότομα.
Τα ιδιαίτερα μεγάλα αρνητικά spread προσφοράς-ζήτησης σε δραστήριες αγορές συνήθως σηματοδοτούν βραχυπρόθεσμους πυθμένες και δίνουν κέρδη μέσα από τις διορθώσεις.
 
Είναι από το αρχείο μου. Από έναν trader που παρακολουθούσα στα πρώτα μου βήματα.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Σκοπός της σελίδας είναι εκπαιδευτικός και προσπαθώ να εξηγήσω τον λόγος για τον οποίο συμβαίνει η κίνηση της τιμής με την βοήθεια ενός συστήματος το οποίο είναι ένα παζλ από δικές μου και δωρεάν φόρμουλες , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνονται και λάθη και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή ή σύσταση ή πρόταση για οποιουδήποτε είδους επένδυση.
Περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους – “σχετικά με το σύστημα bottop”.

Τα κύματα ΕΛΛΙΟΤ δεν είναι ασφαλή μέθοδο επένδυσης. Καθ’ όλη την διάρκεια της εξέλιξης του κύματος ύπαρχου διάφορες ερμηνείες μέχρι να ολοκληρωθεί.
Κατά βάση κάνουμε υποθέσεις. Για να είναι ασφαλές πρέπει να ολοκληρωθεί το κύμα.

Ένα διάγραμμα μοιάζει με ένα νεογέννητο μωρό.
Όσο πιο πολλοί το βλέπουν τόσο σε περισσότερους συγγενείς μοιάζει.
Εάν το πάρουμε λογικά έχουμε δυο επιλογές
Είτε να μοιάζει στην μαμά είτε στον μπαμπά.
Στο τέλος μόνο στον ένα μοιάζει.
BOTTOP

Μέχρι να συμβούν όλα αυτά τα ανεξήγητα που βλέπουμε πρέπει να βρούμε τρόπο να τα εξηγήσουμε…διότι ... είναι η μόνη γλώσσα που για την κατανοήσεις πρέπει να παρακολουθείς καθημερινά και για να παρακολουθείς πρέπει να κατανοήσεις τη γλώσσα..

BOTTOP

Όταν πια το πάρεις απόφαση ότι δεν μπορείς να κόψεις δρόμο και να γίνεις πλούσιος πιο γρήγορα από ότι πρέπει .... πρέπει απλά να ακολουθήσεις την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

BOTTOP
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι